Oltu Taşı Tesbihler

oltu-tasiOltu, değerli bir taş türüdür. İsmini Erzurum’a ait Oltu ilçesinden almaktadır. Çünkü en çok Oltu bu bölgenin kuzeydoğu kısmından elde edilmektedir. Yarı değerli taş statüsüne girmektedir. Genellikle takı eşyalarında ve ziynet eşyalarının yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun başlıca sebebi taşın olduğundan daha kolay işlenebilmesidir. Oltu taşının en çok kullanıldığı alanda tesbih alanıdır. Zaten sıkça kulağımıza gelen ve halkın sevdiği bir tesbih türüdür.

Oltu tesbih ya da Oltu taşı tesbih olarak bahsedilmektedir. Diğer taş türlerinden yapılan tesbihlere göre ücreti biraz daha fazladır. Özellikle polyester türüne göre pahalı bir üründür. Fiyatının bu şekilde yüksek olmasının bir sebebi, nadir bulunan ve nadir bölgelerden çıkarılan bir taş türü olmasıdır. Tabi ki böylesine zor elde edilebilen ve zor imkânlar ile insanlara sunulan bir ürünün fiyatının biraz yüksek olması da oldukça normaldir. Ayrıca bulunmasından ziyade işlenmesi de oldukça zor bir taştır. Zira çok çabuk kırılabilen bir tür olduğu için, özel cihazlar ile ince bir işçilik ile işlenmektedir.

Bu taşın genel özellikleri arasında renk olarak siyah olmaları yer almaktadır. Bazen kahverengi olmaları da muhtemeldir. Sürtünme sonrası bir elektriklenme olursa yakınında ki hafif şeyleri kendisine çekebilme özelliğine sahiptir. Bunun haricinde bu taş türü yer altından yani topraktan ilk çıkarıldığında çok yumuşak bir haldedir. Ancak hava ile bir etkileşimi söz konusu olduktan sonra ilginç bir şekilde sertleşmektedir. Ayrıca kullandıkça da parlayan bir yapıya sahiptir. Daha önce de belirttiğimiz gibi işlenmesi ve şekil alması kolay bir türdür.

Aynı zamanda da işleme uğradıkça sertleşme özelliği bulunmaktadır.  Piyasa da yer yer Oltu adı altında çakma yani gerçek olmayan Oltu taşından ürünler satılmaktadır. Bu ürünlerin zaten en basitinden fiyatıyla da ürünün sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlamak mümkündür. Muhtemelen piyasa fiyatının çok altında bir fiyatla satılacaktır. Bu yüzden bu ürünlere dikkat etmek gerekir. Ayrıca taşın sertliği, görünüşü ve yazımız boyunca saydığımız diğer özelliklerinden de kolaylıkla ürünün sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlayabilirsiniz. Güvenilir ve bilindik yerlerden satın almanız sizin yararınıza olacaktır.

Yorum Bırakın