Fiber Tespih Kullanıldıkça Renk Değiştiriyor

alman-fiber-tesbih-6001-1100x671

Tesbih uzun yıllardır farklı toplumlar tarafından birçok amaçla kullanılmıştır. Türk halkı genellikle hobi için veya camilerde ibadetini yerine getirirken kullanmaktadır. Bazı insanlar için ise tesbih vazgeçilemez bir aksesuar haline gelmiştir. Türk kültüründe önemli bir yeri olan tesbih, üretim şekliyle de bir sanat haline gelmiştir. Ayrıca bu sanat yıllar boyunca babadan oğula geçmiş, nesil ilerledikçe sanatı icra etme şekli de ilerlemiştir. Tesbihin üretim şekline ve kullanılan malzemeye göre fiyatı değişebilmektedir. Türkiye’de tesbih yapımında genellikle kehribar, altın, oltu, gümüş ve abanoz kullanılır. Günümüze fabrikasyon üretimi olan tesbihler gayet düşük fiyatlara satılsa da el yapımı olanlara milyon liralara varan değerler biçilmektedir. Yapım yöntemi dışında sahip olduğu özelliklere göre de fiyatı farklılık gösterebilir. Örnek olarak, fiber tesbihler kullanıldıkça renk değiştirirken, diğerlerinde bu özellikleri göremeyiz.

Fiber Tesbihin Rengi Kullandıkça Koyulaşıyor Ve Değeri Artıyor

Tesbih meraklıları için özel bir yeri olan fiber tesbihler koleksiyonlarda önemli bir yer tutar. Fiber tesbihler hangi renk olursa olsun, kullanıldığı ve ceviz yağıyla yağlandığı sürece kararmaya devam eder. Unutulmamalıdır ki Alman fiberi olarak da adlandırılan fiber tesbihler, kararması hızlansın diye ateşe tutulursa zarar görebilir.

Fiber tesbihler ne kadar kullanılırsa o kadar değeri artıyor. Kullanıldığını anlamanın da kolay yolu rengine bakmaktır.  Yeni alınan ve hiç kullanılmamış fiber tesbihler genellikle nar rengi, turuncu renklerindedir. Çok kullanılan fiber tesbihin ise çok daha koyu ve cilalanmış gibi bir görünümü vardır.

Sahte Fiber Tesbihi Nasıl Anlayabilirsiniz

Her sektörde olduğu gibi tesbih sektöründe de sahtecilik yapan insanlar olacaktır.  Fiber tesbihin sahtesini anlamak zor değildir. Sahte olanlar genellikle plastik hissi verir ve hafiftir. Bunun dışında fiber tesbihler, ısıya dayanıklıdır ve şekil değiştirmezler.

 

Yorum Bırakın